JAK POSTUPOVAT PŘI VÝBĚRU KVĚTINÁČE/ZÁHONU

Květiny a rostliny jsou krásným doplňkem jakéhokoli venkovního či vnitřního prostoru.  Nicméně, správný výběr květináče nebo zvýšeného záhonu je klíčový pro úspěšné pěstování a celkový dojem, jakým bude vaše zahrada, terasa či balkon působit.  V tomto  informativním článku se zaměříme na důležité faktory, které byste měli zvážit při výběru květináče nebo zvýšeného záhonu pro vaše rostliny. 

JAKÝ ZVOLIT MATERIÁL

Výběr materiálu je jedním z prvních rozhodnutí, které je potřeba učinit. Rozhodující zde bude nejen estetické hledisko, ale také to, jak a kde bude květináč použit a také to, kolik jsme ochotni do pořízení nádob na pěstování rostlin investovat. Všechny květináče z našeho portfolia jsou určeny jak do exteriéru, tak do interiéru, jsou vysoce odolné vůči povětrnostním vlivům a můžete je venku ponechat celoročně. Pokud preferujete nádoby s nižší hmotností, pak doporučujeme sklolaminát nebo hliník, naopak betonové květináče jsou poměrně těžké a u větších rozměrových variant je potřeba vzít v potaz, že po jejich umístění nebude manipulace s nimi možná nebo jen velmi omezeně. 

Dřevěné květináče přinášejí do zahrady přírodní atmosféru. Skvěle ladí nejen s rustikálním nebo venkovským stylem, ale mohou také  vkusně doplnit jednoduché linie minimalistických staveb a zahrad,  a působí teplým a přívětivým dojmem. Cortenové a hliníkové květináče jsou moderními materiály, které skvěle kontrastují s klasickými zahradními prvky a spolu se zelení v zahradě přispějí k vytvoření harmonického celku. Díky své pevnosti a odolnosti jsou vhodné i pro větší rostliny nebo stromy. Betonové květináče ocení zejména majitelé moderních a minimalistických domů, své uplatnění najdou ale i v rustikálních zahradách. 

Kombinováním různých materiálů může vytvořit zajímavý kontrast a dodat vaší zahradě jedinečný vzhled. Nechte svou kreativitu volně plynout a vytvořte ze své zahrady místo, které bude zářit krásou a jedinečností.

JAKÝ ROZMĚR JE IDEÁLNÍ

Rostliny představují krásu a život v našich domovech a zahradách. Aby se však mohly plně rozvinout a prosperovat, potřebují ten správný květináč. Malý květináč může omezit růst kořenů, naopak, příliš velký květináč může způsobit, že kořeny rostlin budou mít problémy s absorpcí vody a živin.

Různé druhy rostlin mají různé nároky na velikost květináče. Nízko rostoucí bylinky se budou cítit dobře v menším květináči, zatímco vysoké rostliny jako palmové stromy budou potřebovat větší místo pro růst. Zjistěte si, jaké jsou potřeby vašich rostlin a vybírejte květináče dle nich. 

Myslete dopředu. Zvolte květináč, který poskytne dostatek prostoru pro budoucí růst rostliny. Většina rostlin potřebuje občasný přesun do většího květináče. 

Určitě i zvažte, jak velký květináč bude vypadat dobře v ohledu na okolní prostor.

SE DNEM NEBO BEZ

Zda květináč potřebuje dno, závisí na způsobu a místě, kde bude používán.

Pokud se květináč používá uvnitř, je obvykle lepší mít dno, aby se zabránilo vylití vody nebo půdy na podlahu. Pokud se květináč používá venku, závisí to na situaci. 

Záhony bez dna mají přirozeně dobrou drenáž, protože nadbytečná voda může snadno odtékat přes spodní část záhonu. To je výhodné pro rostliny, které nemají rády přemokřenou půdu a vyžadují rychlejší odvodnění. Kořeny rostlin mohou růst do okolní půdy, což může podporovat silnější a zdravější kořenový systém. Rostliny mohou tímto způsobem také lépe získávat vodu a živiny. 

Je však třeba mít na paměti, že záhony bez dna mohou také vyžadovat více údržby, protože plevel může snadněji proniknout do záhonu z okolní půdy. Kromě toho mohou být méně stabilní, zejména pokud jsou umístěny na nerovném terénu. Je důležité zvážit konkrétní potřeby rostlin a vaše zahradní preference při rozhodování o použití záhonů bez dna.

DRENÁŽNÍ OTVORY ANO NEBO NE/WATERPROOF úprava

Většina z našich květináčů je dodávána s předvyvrtanými nebo již vyvrtanými drenážními otvory, které zajišťují odvedení přebytečné vlhkosti z nádoby. Kromě betonových květináčů jsou opatřeny také malými nožkami, které zajišťují, aby voda mohla pod květináčem snadno odtékat. Na přání jsme schopni dodat květináče také bez těchto otvorů případně s tzv. watrproof úpravou (v případě zájmu se prosím informujte, zda je tato možnost u konkrétního produktu dostupná), kterou doporučujeme při použit nádoby v interiéru. 

KVĚTINÁČ S NEBO BEZ KOLEČEK

Květináč s kolečky může být užitečný, pokud chcete nebo potřebujete květináč pravidelně přesouvat, abyste mohli měnit umístění rostlin. Pokud však chcete květináč umístit na pevné místo a nehodláte ho přesouvat, kolečka nemusí být nutná. 

Obecně platí, že květináče s kolečky jsou užitečné pro použití venku, jako jsou terasy, balkony a zahrady, kde je třeba květináče pravidelně přemisťovat, aby byly vystaveny slunečnímu světlu, dešti a jiným povětrnostním podmínkám. Květináče s kolečky jsou také užitečné pro vnitřní použití v místnostech, kde je třeba rostliny pravidelně přemisťovat pro optimalizaci osvětlení nebo teploty.

 

Vybrat správný květináč pro vaše rostliny je důležitým krokem k vytvoření krásné a zdravé zahrady. Mějte na paměti nároky vašich rostlin, estetické preference a prostředí, ve kterém budou květináče umístěny. S pečlivým výběrem květináčů můžete vytvořit zahradu, která bude reflektovat vaši vášeň a krásu rostlin, které v ní rostou.