KAM UMÍSTIT CORTENOVÉ OHNIŠTĚ

Pokud hledáte způsob, jak dodat svému venkovnímu prostoru eleganci a příjemnou atmosféru, cortenové ohniště je pro vás ideální volbou. Cortenová ocel je známá svým krásným, rezavým povrchem, který vytváří dojem rustikálního a zároveň moderního designu. Pobyt na vlastní zahradě na čerstvém vzduchu, a také rodinná setkání a čas strávený grilováním a vařením pod širým nebem je pro mnoho lidí skvělým způsobem odreagování a trávení volného času. Ale jak správně umístit cortenové ohniště, aby vám poskytlo maximální estetický a funkční prožitek? Přečtěte si následující tipy a inspirujte se.

Pro navození té správné atmosféry

Prvním krokem při umísťování cortenového ohniště je zvážení jeho účelu a atmosféry, kterou chcete vytvořit. Cortenové ohniště je dokonalým středobodem pro večerní setkání s rodinou a přáteli. Může sloužit k vaření, grilování nebo jen k romantickému posezení u otevřeného ohně.

Klíčovým faktorem je umístění ohniště tak, aby vytvářelo pohodlný prostor pro lidi kolem něj. Zvažte výhledy a přístupnost z domu nebo terasy. Ujistěte se, že budete mít dostatek prostoru pro lavice, sedáky, stůl a případně další vybavení. Při plánování umístění ohniště myslete na to, zda má být hlavním středem pozornosti nebo spíše subtilním prvkem v zahradě.

Screenshot 2023-10-04 180017

Bezpečnost na prvním místě

Při umisťování cortenového ohniště je nezbytné myslet na bezpečnost. Ujistěte se, že ohniště je umístěno na pevném a rovném povrchu, který odolá vysokým teplotám. Zároveň se ujistěte, že je dostatečně vzdálené od budov, stromů, keřů a jiných hořlavých materiálů. Doporučuje se udržovat alespoň třímetrový prostor kolem ohniště bez jakýchkoli hořlavých předmětů. 

Designový prvek

Cortenové ohniště není jen funkčním zařízením, ale také designovým prvkem, který může zásadně ovlivnit estetiku vašeho venkovního prostoru. Jeho rezavý povrch vytváří kontrast s okolní zelení a přírodním prostředím, což dodává vaší zahradě nevšední kouzlo.

Zvažte umístění ohniště tak, aby vyniklo a stalo se centrálním bodem. Můžete ho obklopit kamínky, oblázky nebo kamennou dlažbou. Pro estetický dojem můžete kolem ohniště umístit pohodlná dřevěná křesílka, moderní dubové špalky nebo lavice, dekorační svítidla nebo květinové aranžmá.

Screenshot 2023-10-04 180718

Funkčnost a vybavení

Dalším důležitým faktorem je zvážení funkčnosti ohniště. Chcete-li používat ohniště k přípravě pokrmů, měli byste zajistit dostatek prostoru pro potřebné vybavení, jako je přípravný a odkládací stolek, dřevník, špalek na sekání dřeva apod. Pokud nechcete zůstat jen u opékání špekáčků, doporučujeme ohniště s integrovaným grilovacím roštem - ideální doplněk pro grilování masa a zeleniny. 

Údržba a ochrana

Cortenové ohniště je trvanlivé a odolné, bez potřeby náročné údržby. Rezavý povrch je přirozeným důsledkem vystavení povětrnostním vlivům, ale pokud chcete zachovat jeho krásu, měli byste ho pravidelně čistit od hrubých nečistot, postačí voda a bežná kuchyňská houbička nebo hadřík. To pomůže zachovat krásu cortenového ohniště a prodlouží jeho životnost.  

Závěrem

Cortenové ohniště může být ohromujícím doplňkem vašeho venkovního prostoru, který zaujme a okouzlí vaše hosty. Správné umístění je klíčem k tomu, aby ohniště plnilo svůj účel a zároveň zlepšilo estetiku vašeho domova. S dodržením bezpečnostních opatření, funkčním designem a pravidelnou údržbou se můžete těšit na spoustu příjemných chvil u plamenů cortenového ohniště.