Tipy pro pěstování rostlin v cortenových a hliníkových truhlících

Pěstování rostlin v kovových truhlících (např. corten, hliník) vyžaduje několik důležitých kroků a opatření, abyste zajistili zdravý růst a prosperitu rostlin a mohli se tak těšit z jejich krásy nebo sklízet bohatou úrodu.  Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak správně pěstovat rostliny v kovových truhlících.

Zajistěte správně odvodnění

Cortenové a hliníkové květináče a zvýšené záhony v našem portfoliu jsou standardně opatřeny drenážními otvory, které zabraňují přebytečnému hromadění vody a přemokření kořenů rostlin. Před nasypáním zeminy do truhlíků použijte vrstvu drenážního materiálu, jako jsou oblázky nebo štěrk a doporučujeme také použití netkané geotextilie. Můžete také zvážit pořízení truhlíku (zvýšeného záhonu) bez dna a umožnit tak kořenům využít přirozeného prostředí.

cortenové a hliníkové květináče

Ochrana před přehřátím

Kovové květináče a truhlíky se mohou přehřívat, zejména při vystavení přímému slunečnímu záření.To může nepříznivě ovlivnit kořeny rostlin. Pokud je to možné, umístěte truhlíky na stíněnější místo nebo stěny květináčů zaizolujte např. polystyrenem (ideálně o tloušťce 2-3 cm). 

Obrázek WhatsApp, 2023-04-08 v 11.11.11

Zvolte vhodnou půdu

Použijte kvalitní půdu, která je dobře propustná a zadržuje vlhkost. Vhodné jsou směsi pro květiny nebo univerzální zeminy, které poskytují rostlinám potřebné živiny a dobrou strukturu pro kořeny. Případně můžete smíchat půdu s perlitovým nebo vermikulitovým substrátem, což zlepší odvodnění.

Obrázek WhatsApp, 2023-05-16 v 08.39.18

Správně zalévejte a nezapomínejte na hnojivo

Vzhledem k tomu, že cortenové a hliníkové truhlíky mohou zahřívat půdu rychleji než jiné materiály, je důležité sledovat zalévání. Příliš časté zalévání může vést k přemokření kořenů, zatímco nedostatečná zálivka může vést k vysoušení rostlin. Zkuste pravidelně kontrolovat vlhkost půdy dotykem nebo pomocí vlhkoměru a zalévejte rostliny podle potřeby. Rostliny  potřebují pravidelné hnojení, aby získaly potřebné živiny pro zdravý růst. Používejte vyvážené hnojivo nebo organické hnojivo podle specifických potřeb rostlin. Dodržujte pokyny na obalu hnojiva a aplikujte ho podle doporučení.

Pamatujte, že každá rostlina může mít specifické požadavky na pěstování, a proto je dobré se seznamovat s konkrétními potřebami rostlin, které pěstujete, a přizpůsobit péči podle nich.