FAQs CORTEN aneb co naše zákazníky nejvíce zajímá

1. Co je to CORTEN? 

Corten je druh oceli, která obsahuje specifické složení chemických prvků, které jí dávají odolnost vůči atmosférické korozi. Tento materiál vytváří na povrchu charakteristickou vrstvu rezavé patiny, která slouží jako ochrana proti další korozi. Více  si o cortenu můžete přečíst ZDE.

2. Jaké jsou výhody cortenu?

Cortenové produkty jsou oblíbené pro svůj přirozený rustikální vzhled, který přidává do prostoru autenticitu a přírodní krásu. Jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a mají dlouhou životnost. Tyto vlastnosti je činí oblíbenými volbami pro venkovní prvky a zahradní dekorace.

3. Jaké jsou nevýhody cortenu?

Pokud je cortenový prvek umístěn blízko jiných povrchů, například na dlažbu nebo na stěnu budovy, může docházet k přenášení rezavé barvy na tyto povrchy. Je třeba tedy zvážit jejich umístění a zohlednit případnou ochranu okolních prvků.

4. Jaká je životnost cortenových produktů?

Díky své odolnosti vůči korozi a povětrnostním vlivům mají cortenové produkty dlouhou životnost. Budou vám sloužit po desítky et bez výraznéhé změny kvality i vzhledu.

4. Potřebují cortenové produkty údržbu?

Cortenové produkty vyžadují minimální údržbu. Patina na jejich povrchu slouží jako ochrana proti další korozi. Je však doporučeno pravidelně odstraňovat nečistoty a listí, které by mohly způsobit akumulaci vlhkosti a vytvoření nepravidelných skvrn.

5. Jak rychle vytvoří cortenové produkty rezavou patinu?

Cortenové produkty začnou vytvářet rezavou patinu během několika týdnů až měsíců po umístění ve venkovním prostředí. Přesná doba závisí na podmínkách prostředí, zejména vlhkosti a teplotě vzduchu. Více o tvorbě patiny a možnostech urychlení její tvorby se můžete dočíst ZDE.

6. Jaký je rozdíl mezi cortenovým plechem a jinými materiály, jako je např. nerezová ocel?

Cortenový materiál se odlišuje od jiných materiálů, jako je nerezová ocel, svou schopností vytvářet rezavou patinu. Nerezová ocel je odolná vůči korozi bez vytváření rezavé vrstvy. Cortenový materiál má také odlišný rustikální vzhled, který je oblíbený pro svou přírodní krásu.

7. Proč není barva cortenu nikdy stejná? 

V závislosti na sezónních a povětrnostních změnách povětrnostních vlivů se barva a struktura povrchu mění - i po vytvoření stabilní ochranné vrstvy. Právě tato vlastnost cortenu - jeho proměnlivá krása, dokázala nadchnout velké množství architektů a milovníků krásného prostředí. 

8. Cortenový produkt se "olupuje", je to v pořádku? 

Ano, někdy může dojít k olupování vrstvičky rzi z povrchhu cortenového produktu. V takovém případě doporučujeme jemným brusným papírem plochu zbrousit, po vystavení povětrnostním podmínkám se vrstvička rzi znovu obnoví.

9. Jsou dostupné i cortenové šrouby?

Ne, po zašroubování by se v závitu nahromadila rez a šrouby už nešly vyndat. Doporučujeme např. šrouby z nerezové oceli.